۱۳۸۹/۰۶/۰۶

خروج ارز‌ها از بانک‌های اروپایی: درست یا غلط؟

چندی پیش، رییس کل بانک مرکزی، اعلام کرده بود که از شش ماه قبل، «تحریم‌های اقتصادی» را پیش بینی کرده‌اند و بیش از 340 میلیون یورو از دارایی‌های خود را از بانک‌های اروپایی، خارج کرده‌اند.
دویچه وله با دکتر علوی، اقتصاد دان مقیم سوئد، گفت‌وگویی کرده است که ایشان نیز گفته‌اند:
انتقال ارز از بانک‌های اروپایی به بانک‌های خاورمیانه یا آسیای جنوب شرقی چندان اقتصادی به نظر نمی‌رسد. این بانک‌ها ریسک بالای ورشکستگی دارند و هزینه ‌انتقال بالایی نیز دریافت می‌کنند در حالی‌که بانک‌های اروپایی بسیار معتبرند و ریسک و هزینه انتقال به آنها پایین است. پراکنده‌کردن ذخایر ارزی در بانک‌های قوی اروپایی اقدامی بوده برای پایین آوردن ریسک و الان دارند کاری کاملا برعکس انجام می‌دهند. بانک‌های غیراروپایی ریسک بالایی دارند و غیرموثر عمل می‌کنند. این انتقال درحالی‌که ایران با رکود تورمی روبروست به نفع کارآیی اقتصادی کشور نیست. پایین آمدن کارآیی اقتصادی منجر به افزایش بیکاری نیز خواهد شد.

بانک‌ها، «بنگاه اقتصادی» هستند و مثل هر بنگاه دیگری، هم می‌توانند سودآور باشند و هم زیان ده. زیان ده بودن نیز یعنی اینکه احتمال ورشکستگی بانک هست. به همین دلیل هم افراد، دارایی‌های خود را در بانک‌های مختلف پخش می‌کنند تا اگر بانکی ورشکست شد، میزان کمتری ضرر کرده باشند. مدیران بانک‌ها نیز باید سرمایه‌های خود را به گونه‌ای به کار برند تا این احتمال ورشکستگی کمتر شود.
 افزایش بیکاری را، با چشمان خود داریم می‌بینیم. می‌ماند «ریسک بالای» بانک‌های غیر اروپایی. یعنی اینکه اگر روزی اعلام شد که فلان بانک که دارایی‌های ایران در آن بود، ورشکسته شد (تمام دارایی‌های ایران از بین رفت)، نباید تعجب کرد که این سیر نابخردی آقایان، به ترکستان هم نمی‌رود!

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر