۱۳۸۹/۰۶/۱۹

حباب رشد شاخصهای بورس با معاملات صوری بزرگتر خواهد شد؟

به رقم وجود رکود اقتصادی در صنعت کشور، این روزها بورس ایران از شرایط ویژه ای برخوردار است. بطوری که شاخص های آن هر روز رکوردی جدید را بر جای می گذارند که در نظر کارشناسان در 6 سال گذشته بی سابقه است. بورس ایران تنها در سالهای
پایان دولت اصلاحات بود که با اعلام خصوصی سازی بانکها و همچنین فروش سهام شرکتهای داخلی به متقاضیان خارجیش آن هم تا سقف 10 درصد سهام چنین رشدی را به خود دیده است. امروز اما با توجه به نشانه های رکود شدید در بخش صنعت و عدم وجود نقدینگی کافی در بخش تولید، بورس با شاخصهای خیره کننده خود هر روز رکوردهای جدیدی را بر جای می گذارد. به نقل از سایت کلمه در حال حاضر با وجود تورم بالا، خارج شدن کنترل پولی از دست مسئولین امر و خروج شرکتهای سرمایه گذار از کشور، رشد بازار بورس سرمایه گذاری در ایران، سرمایه گذاران را با تردیدهای جدی در مورد آینده این روند روبرو کرده است. سایت کلمه می نویسد یک طرف قضیه که دولت و شرکتهای بزرگ وابسته به سپاه پاسداران باشند با تزریق پول به بازار، در بالا بردن شاخص ها دست داشته اند که این عمل ربطی به رشد اقصادی نداشته و صرفا نوعی تقویت مصنوعی است. نتیجه آن نیز تشویق سرمایه گذاران خارجی است که دولت در سال جاری سهم در اختیارگیری سهام شرکتها را تا سقف 20 درصد برایشان بالا برده است. احمد سیف استاد اقتصاد در لندن در گفتگو با کلمه می گوید: این رکورد زدن بر خلاف آنچه که در یک صنعت عادی از آن استفاده می شود، نشانه بهبود و رونق اقتصادی نیست. شاهدش هم این بحران گسترده ایست که وجود دارد. وی نشانه های بحران را استمهال بدهی 6700 واحد تولیدی در سال 88 می داند. از طرفی دکتر سیف اعلام زیان شرکت ایران خودرو را که برای اولین بار در 45 سال گذشته اتفاق افتاده، نشانه دیگری از شرایط بد اقتصادی و رکود صنعت تلقی می کند. گفته می شود ایران خودرو بدهی بین 6 تا 10 هزار میلیارد تومان دارد. شرایط رکود اقتصادی از بنگاههای بزرگ مانند ایران خودرو آغاز شده و دیگر شرکتها نظیر ایرالکو و صدرا را نیز در بر گرفته است. دکتر سیف معتقد است بزرگترین بدهکار ایران به واقع دولت است که بدهی اش را به شرکتها و موسسات مختلف دیگر نمی پردازد. به عنوان نمونه، بدهی دولت به صنایع برق از مرز 5 هزار میلیارد تومان نیز گذشته است که می تواند دلیل قطع برق واحدهای صنعتی باشد که روزانه زیانهایی میلیاردی به صنایع کشور وارد خواهد کرد.
گفتنی است بازار صنایع مختلف علاوه بر رکود اقتصادی و مشکلات تولید، با رشد بیش از حد واردات در طول سالهای گذشته نیز بیش از پیش در معرض تهدید ورشکستگی و تعطیلی قراردارد. در حال حاضر 70% از نیاز بازار صنایع خانگی در داخل کشور را واردات اقلام خارجی تامین می کند. از دیگر بخشهای بحران زده صنعت کشور صنایع قند و شکر است که سالانه توان تولید 1/8 میلیون تن را داراست اما به واسطه واردات 5 میلیون تنی درفاصله سالهای 85 تا 88 این مقدار امروز به 550هزار تن در سال رسیده است.
از طرفی شرکت ایرالکو که نیمی از تولید آلومینیوم ایران را در دست دارد، با واگذاری بخش اعظمی از سهامش به سپاه پاسداران، مجموع بدهی اش به بانکها و صنایع برق را تا پایان سال 87 بیش از 56 میلیارد تومان اعلام می دارد.
با توجه به شرایط موجود اقتصادی کشور به نظر نمی رسد رشد بازار سرمایه گذاری بورس معیار قابل اعتمادی برای نشان دادن میزان رشد یا رکود افتصادی کشور باشد. گویا این دما سنج دمای محیطی دیگر را نمایش می دهد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر